Zorgverzekeraars willen medische gegevens van verzekerden breder kunnen gebruiken en daarvoor moet de privacywetgeving worden aangepast, zo stelt Zorgverzekeraars Nederland in een persbericht

Als het aan de zorgverleners ligt mogen ze medische gegevens straks ook gebruiken om verzekerden actief te benaderen, bijvoorbeeld over cursussen die aan de klachten van de patiënt zijn gerelateerd of zorgbemiddeling. Op dit moment mogen zorgverzekeraars medische gegevens alleen voor de controle van zorgnota's gebruiken, kijken of die past bij het verzekeringspakket en of de betreffende zorgverlener de gedeclareerde zorg wel mag verlenen.

Stichting Privacy First is kritisch en pleit ervoor om de privacywetgeving niet zomaar aan te passen. "Verzekeraars zitten al op een berg gegevens en hoe meer informatie ze binnenhalen, hoe meer verantwoordelijkheden ze zich op de hals halen om die data te beschermen. Kunnen ze dat aan? Daarnaast is de verleiding heel groot om informatie voor andere doelen te gebruiken. Want onthoud: zorgverzekeraars zijn geen bedrijven, maar ook geen overheden", aldus voorzitter Paul Korremans tegenover de krant.

Het AD meldt dat zorgverzekeraars de onderhandelingen over nieuwe zorgakkoorden in de ggz en medisch-specialistische zorg zullen aangrijpen om met het ministerie van Volksgezondheid in gesprek te gaan over het aanpassen van de privacyregels met betrekking tot wachtlijsten, als onderdeel van betere gegevensuitwisseling.

Alles bij de bron; Security