De kruistocht van WikiLeaks om overheidsgeheimen te onthullen, heeft als ongewenst bijeffect dat de privacy van honderden onschuldige burgers in het geding komt. Getroffen zijn onder anderen slachtoffers van seksueel misbruik, zieke kinderen en psychiatrisch patiënten, zo blijkt uit een onderzoek van Associated Press..
...In twee bijzonder flagrante gevallen maakte WikiLeaks de namen bekend van tieners die slachtoffer waren geworden van verkrachting. In een derde geval maakte de site de naam bekend van een Saudische burger die gearresteerd werd op verdenking van homoseksualiteit, een opmerkelijke stap, aangezien in het ultraconservatieve moslimland de doodstraf staat op homoseksualiteit."Ze hebben alles openbaar gemaakt: mijn telefoonnummer, adres, naam, details", aldus een Saudische man die AP vertelde dat WikiLeaks de details had gepubliceerd van een vaderschapsconflict met een voormalige partner.
Het op grote schaal openbaar maken van persoonlijke informatie staat op gespannen voet met de claim van WikiLeaks dat het juist een voorvechter van privacy zou zijn.
De missie van WikiLeaks is om geheime documenten over 'oorlog, spionage en corruptie' openbaar te maken. De bibliotheek groeit snel: in het afgelopen jaar werden een half miljoen bestanden toegevoegd, afkomstig van de Amerikaanse Democratische Partij, de Turkse regeringspartij AKP en het Saudische ministerie van buitenlandse zaken. Maar de bibliotheek raakt ook gevuld met allerlei vuile documenten, waaronder computervirussen, spam en een verzameling persoonlijke informatie.
"We hebben een beleid om schade te beperken" zei Assange in juli 2010 bij een lezing in Oxford. "Er bestaan legitieme geheimen. Jouw dossier bij jouw dokter, dat is een legitiem geheim." Maar al snel raakte Assange gefrustreerd door het trage redactieproces. "We kunnen niet drie jaar op dit materiaal blijven zitten, terwijl iemand er regel voor regel doorheen gaat om het te redigeren", vertelde hij een maand na zijn praatje in Oxford.
Ook de grootste supporters van Assange voelen zich steeds ongemakkelijker over de strategie van WikiLeaks. Journalist Glenn Greenwald, een van de belangrijkste bondgenoten van de site in de media, heeft zich inmiddels van WikiLeaks gedistantieerd. Ook NSA- klokkenluider Edward Snowden, die door Julian Assange werd geholpen bij zijn asielaanvraag in Rusland, liet laatst doorschemeren dat hij vindt dat WikiLeaks meer werk moet steken in het nalopen van alle gegevens.
Alles bij de bron; Trouw