In 2016 was DeepMind er nog glashelder over: „Nooit zal patiëntendata gelinkt worden met Google-accounts, -producten of diensten”, schreef medeoprichter Mustafa Suleyman destijds. Die toezegging was nodig om privacyzorgen te sussen nadat Google de veelbelovende start-up in kunstmatige intelligentie had overgenomen. Het van oorsprong Britse DeepMind richt zich onder meer op het analyseren van zorgdata, bijvoorbeeld voor het stellen van diagnoses.

Maar afgelopen dinsdag maakte DeepMind in een persbericht bekend dat het nu toch nauwer gaat samenwerken met het moederbedrijf. Sterker: het team achter Streams, een app van DeepMind voor artsen en verplegend personeel, wordt officieel zelfs een afdeling van Google. 

Die mededeling zorgt in het Verenigd Koninkrijk voor opschudding. DeepMind heeft in dat land namelijk een grootschalige samenwerking met het Britse nationale zorgsysteem NHS, waar zeer gevoelige informatie van patiënten wordt verwerkt. En Google is juist groot geworden door het verzamelen (en combineren) van zoveel mogelijk data. Privacyorganisaties en overheden zijn bezorgd over welke data zullen worden uitgewisseld, en wie dat kan controleren.

Alles bij de bron; NRC