Tienduizenden Bengalen die illegaal in de Indiase deelstaat Assam verblijven, vrezen eenzelfde lot als de Rohingya in Myanmar. De autoriteiten staan op het punt een volksregister te publiceren waarop de namen van rechtmatige inwoners staan. Wie er niet op staat, wordt gedeporteerd. Het plan komt uit de koker van de Bharatiya Janaa Partij (BJP), die vorig jaar aan de macht kwam in Assam. 

Om te bepalen wie Assam moet verlaten, is voor het eerst sinds 1951 een zogenaamd Nationaal Burgerregister (NRC) opgesteld, waarin onderscheid wordt gemaakt tussen rechtmatige inwoners en diegenen die geen familiebanden in Assam hebben die teruggaan vóór 1971. 

Lokale autoriteiten in Assam zijn al sinds 2015 bezig met het verzamelen van paspoorten, geboortecertificaten en andere documenten die volgens een bevel van het Hooggerechtshof nodig zijn om het burgerregister te legitimeren. Op Oudjaarsavond, de 31e, zal een conceptversie met daarop de eerste namen van rechtmatige inwoners worden gepubliceerd. Op een nog nader te bepalen tijdstip zal de volledige lijst verschijnen; veel namen moeten nog worden gecheckt. 

Niet alleen illegale Bengalen, maar ook inwoners die hun papieren niet op orde hebben, vrezen dat ze het land moeten verlaten. 'Mijn grootouders en mijn ouders zijn allemaal in India geboren, zegt leraar Asiful Rahman, tegen persbureau Reuters. 'Maar vandaag de dag vinden we het moeilijk om documenten te verzamelen om te bewijzen dat we Indiërs zijn. Onze ouders en grootouders waren analfabeet en hebben geen documenten bewaard.'

Alles bij de bron; Volkskrant