Er werd deze week weer heel wat afgeblunderd op het gebied van privacy. Google’s nieuwste speaker bleek gebruikers 24/7 af te luisteren, Microsoft heeft het met de Autoriteit Persoonsgegevens aan de stok en OnePlus verzamelt allerlei data zonder toestemming.

De Google Home Mini bleek gebruikers doorlopend af te luisteren en de opgenomen audio naar Google te sturen. Dit ontdekte een redacteur van Android Police. De kleine speaker hoort alleen te luisteren als de woorden “Ok Google” uitgesproken worden. Volgens Google luisterde de speaker altijd mee door een bug. De spraakherkenning is namelijk ook te activeren met een aanraakpaneel bovenop de speaker. Dit bleek wel érg gevoelig waardoor de spraakherkenning uit zichzelf geactiveerd werd. Volgens Google is slecht “een klein aantal speakers” getroffen, maar de zoekgigant schakelde het aanraakpaneel toch maar met een software-update uit.

Er zijn al sinds de introductie van Windows 10 in 2015 zorgen over data die wordt verzameld. De Autoriteit Persoonsgegevens tikt Microsoft nu op de vingers en is van mening dat Windows 10 te veel privégegevens verzamelt zonder toestemming te vragen. Standaard registreert Windows 10 welke apps gebruikt worden, welke websites je bezoekt, met welk Wi-Fi-netwerk je verbonden bent en ook locatiegegevens. Volgens de privacywaakhond communiceert Microsoft niet duidelijk dat deze telemetrie standaard ingeschakeld is.

OnePlus heeft ook een duistere kant. Er worden bergen persoonlijke data zonder anonimiseren verzameld en naar een Amerikaanse server gestuurd. Dit ontdekte onderzoeker Chris Moore. De fabrikant registreert standaard het unieke IMEI-nummer en MAC-adressen van de Wi-Fi- en Bluetooth-chips in de telefoons. Ook namen van mobiele netwerken en hotspots worden gedeeld met OnePlus. Het meest zorgwekkend is dat de fabrikant ook vastlegt welke apps wanneer en hoe lang gebruikt worden. In combinatie met IMEI-nummers kan OnePlus van precies zien wat een gebruiker doet en een gedetailleerd profiel opbouwen. 

Alles bij de bron; 1MoreThing