Dr. Johnny Ryan, senior fellow van de Ierse Raad voor Burgerlijke Vrijheden, beschuldigt samen met twee Amerikaanse privacy-activisten Oracle ervan op grote schaal dossiers over burgers te verkopen. Daarin zou informatie staan over onder meer hun politieke denkbeelden en online aankopen. Oracle zou ook externe ‘makelaars in data’ toestaan allerlei persoonlijke informatie die zonder toestemming van betrokken burgers is verkregen, via de Oracle Data Marketplace te verhandelen.

De privacy-activisten wijzen op claims van Oracle in het verleden. Al in 2016 zei Oracle-topman Larry Ellison dat over vijf miljard burgers gedetailleerde dossiers zijn vergaard. En momenteel claimt Oracle van 115 miljoen huishoudens precies te weten hoe ze leven. 

Oracle’s dossiers over mensen bevatten namen, thuisadressen, e-mails, online aankopen en in de fysieke wereld bewegingspatronen, inkomensgegevens, politieke standpunten en gedetailleerde overzichten van iemands online activiteiten.

TechCrunch kwam er achter dat Oracle zelfs wist dat een Duitser met een prepaid debit card op een bepaalde datum tien euro inzette op een site voor esports-weddenschappen. Volgens Johnny Ryan schendt Oracle de privacy van miljarden wereldburgers. Hij zegt dat Oracle op een gevaarlijke missie zit om precies te volgen hoe mensen bewegen en wat ze doen en wil Oracle’s wereldwijde surveillance-machine tot staan brengen.

Alles bij de bron; Computable


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!