Hoewel vrijwel iedereen tegenwoordig ervan op de hoogte is dat je beter niet je hele leven kunt delen op social media, is er toch nog veel onbekend rondom privacy op het internet. Want hoeveel weet een app nu echt van je, nadat je deze toegang hebt verleend tot je persoonsgegevens? 

Vrij veel, zo blijkt na onderzoek van The Guardian journalist Judith Duportail. Ze besloot de proef op de som te nemen en Tinder te contacteren met de vraag of ze haar alle persoonlijke gegevens op konden sturen waarover zij beschikten, fysiek welteverstaan. Na een flinke dosis geduld kwam er een verbazingwekkend pakketje van maar liefst 800 pagina’s aan persoonlijke informatie haar kant op.

 Daarin stond onder andere haar ‘likes’ op Facebook, foto’s op Instagram van haar verwijderde account, opleiding, de leeftijdscategorie mannen waar ze interesse in heeft, hoe vaak ze verbinding maakte met de app, wanneer en waar de chatconversaties plaatsvonden op Tinder, het houdt simpelweg niet op. Digitaal technologiesocioloog Luke Stark van Dartmouth University meldt in een reactie dat men verleid wordt tot het weggeven van je gegevens. We kunnen de data die we vrijgeven namelijk niet voelen. Pas als je het in print ziet komt het echt binnen, aangezien we fysiek ingestelde wezens zijn volgens de deskundige.

Privacy-activist Paul Oliver Dehaye doet er echter nog een schepje bovenop en vertelt dat deze schat aan persoonlijke gegevens verder gaat dan enkel wie je als eerste ziet op Tinder. Het bepaalt namelijk ook wat voor baanaanbod je ontvangt op LinkedIn, je autoverzekering, de reclames die je overal ziet en nog veel meer. 

Bron; AppaRata