Stichting Data Bescherming Nederland (SDBN) start een rechtszaak tegen X. Corp, het bedrijf dat vroeger bekendstond als Twitter. Het start nu een massaclaim waarbij het de bedoeling is om een schadevergoeding los te peuteren van het bedrijf. 

X. Corp was tussen 2013 en 2021 eigenaar van een advertentieplatform genaamd MoPub: “Advertentieplatform MoPub en X. Corp  verzamelden en verhandelden in Nederland tussen 2013 – 2021 op illegale wijze de gegevens van de gebruikers van meer dan 30.000 gratis applicaties op smartphones en tablets.

Naast Wordfeud, Buienradar, Vinted, Shazam en Duolingo gaat het om tal van fitness apps zoals MyFitnessPal, menstruatie apps, dating apps als Grindr en Happn, spelletjes voor kinderen zoals My Talking Tom en apps waarinde bijbel centraal staat of apps die zich richten op moslims.” 

Het wordt ook verdacht van vrij problematische zaken: “Ook als app-gebruikers zelf niet twitterden, konden X. Corp en MoPub via de gratis apps acht jaar lang persoonlijke gegevens verzamelen en delen. MoPub deelde bijvoorbeeld persoonsgegevens en data over seksuele geaardheid, kinderwens of geloofsovertuiging op de advertentiemarkt. Deze data werden vervolgens doorverhandeld aan duizenden partijen.“

Alles bij de bron; AndroidWorld