Er is al heel veel gezegd over de manier dat Cortana in Windows 10 je privacy zou kunnen schenden door het verzamelen van data als woorden die je zegt en knoppen die je indrukt. Iedere keer weer blijkt dat mensen dit niet prettig vinden, maar toch blijft Microsoft maar zeggen dat Cortana die informatie nodig heeft om de gebruiker beter van dienst te zijn. Dat is natuurlijk waar, maar doet in deze helemaal niet ter zake. Het echte punt is hier natuurlijk dat het heel moeilijk is, zo niet onmogelijk, om Cortana helemaal uit te zetten.

Een ander potentieel privacygevaar springt niet zo in het oog als Cortana. Het zit diep verborgen in Windows 10 en heet telemetrie. Telemetrie verzamelt gedetailleerde informatie van elke Windows pc, laptop en ander apparaat over hoe Windows 10 wordt gebruikt. Het meet bijvoorbeeld welke software op het systeem staat geïnstalleerd. En je hebt geen mogelijkheid om dat uit te zetten, tenzij je de enterprise editie van Windows 10 hebt, en dan nog moet je IT-afdeling dat nog voor je doen.

Onlangs werd Microsoft op het matje geroepen door privacyclub de Electronic Frontier Foundation. In een blogpost bekritiseerde Amul Kalia het bedrijf niet alleen voor het verzamelen van informatie voor Cortana, maar ook voor het verzamelen van telemetrie-data. Hij schrijft dat Microsoft dan wel volhoudt dat het die data volledig anoniemiseert, maar dat het nog niet heeft uitgelegd hoe het dat precies doet. En Microsoft wil ook niet zeggen hoe lang die data precies bewaard wordt en spreekt alleen in heel vage termijnen.

Dit heeft allemaal zeker zoveel te maken met perceptie en keuze als met privacy. In plaats van dwars te liggen zou Microsoft gewoon op dat verzoek moeten ingaan. Dan laat het voor de verandering eens zien dat het de vriend is van pivacyvoorvechters in plaats van de vijand. 

Alles bij de bron; CompWorld