Vorige maand werd bekend dat Amerikaanse onderzoekers van Stanford University een 'homoscan' hebben ontwikkeld. Deze scan leest een pasfoto en oordeelt via een kunstmatig intelligent algoritme of iemand homo- of heteroseksueel is. Homoseksuele mannen en vrouwen hebben namelijk, zo menen de onderzoekers, 'sekse-gerelateerde a-typische' uitdrukkingen en stijlen die de computer tot 81% betrouwbaarheid herkent. Zij testten dit met openbare profielen van een datingsite waarop zowel foto's als seksuele voorkeur stonden.

Het duurde niet lang voordat de kritiek losbarstte. Je hoeft geen homoseksueel te zijn om aan te voelen dat dergelijke scans levensgevaarlijk zijn en de privacy ondermijnen. Alleen al de vraag wat er gebeurt als landen waar homoseksualiteit verboden is dergelijke scans op hun luchthaven neerzetten, levert angstaanjagende antwoorden op....

...Nadat de kritiek rond de homoscan was losgebarsten, kwamen de onderzoekers naar buiten. Een van hen, Michal Kosinski zei tegen The Guardian de scan bewust te hebben gemaakt om te waarschuwen voor de kracht van beeldherkenning in AI-systemen. Hij ziet dat dit leidt tot een onvermijdelijke erosie van onze privacy. De onderzoekers maken ons daarmee pijnlijk duidelijk dat we zelf verantwoordelijk zijn voor deze ontwikkeling, omdat we de pasfoto's en de seksuele voorkeuren zelf openbaar hebben gemaakt. Straks zijn het niet de wetenschappers, maar de autoriteiten van landen waar homoseksualiteit verboden is die deze gegevens van het web plukken.

Daarom moet de meest urgente waarschuwing die we vandaag nodig hebben op onszelf zijn gericht. Wij moeten onze privacy beschermen. Het huis staat in brand.

Alles bij de bron; FD ['gratis' inloggen noodzakelijk]