Kunstmatige intelligentie (AI) zal in 2030 een zeer belangrijke rol spelen in het handhaven van de openbare veiligheid en het ondersteunen van de politie, zo stellen experts in een door de Universiteit van Stanford gepubliceerd onderzoek (pdf). De experts bekeken verschillende toepassingen voor AI.

Eén van de onderwerpen gaat over openbare veiligheid en security. Volgens de experts maken steden al gebruik van kunstmatige intelligentie voor openbare veiligheid en security. Het gaat dan om surveillancecamera's die afwijkingen kunnen opmerken die op een mogelijk misdrijf duiden, het gebruik van drones door de politie om gebieden te surveilleren en "predictive policing", waarbij kunstmatige intelligentie wordt ingezet om misdrijven te voorkomen die nog moeten plaatsvinden.

De onderzoekers stellen dat het gebruik van AI voor deze onderwerpen zowel voor- als nadelen heeft. Het gebruik van AI kan aan de ene kant een vergaande inbreuk op het privéleven van mensen opleveren. Aan de andere kant kan politie door AI alleen optreden als dat nodig is, waardoor politiewerk meer gericht wordt. Ook kan het de vooroordelen die mensen hebben bij het maken van beslissingen wegnemen. Dit soort ontwikkelingen kunnen er echter voor zorgen dat er nog meer grootschalige surveillance zal plaatsvinden. Volgens de onderzoekers is het dan ook "essentieel" dat AI op het gebied van veiligheid het vertrouwen van het publiek krijgt. Daarnaast doen ze in het rapport aanbevelingen hoe privacy in een wereld met kunstmatige intelligentie kan worden beschermd.

Allesbij de bron; SecuritySchrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!