De Amerikaanse inlichtingendienst NSA gebruikt cyberaanvallen als argument om meer geld te krijgen en verzwijgt kwetsbaarheden in software waardoor de wereld doelbewust kwetsbaar wordt gehouden, zo zeggen klokkenluiders William Binney en Kirk Wiebe in een interview tegen NRC.

Binney werkte 36 jaar voor de NSA, terwijl Wiebe er 26 jaar werkzaam was. Ze vertrokken naar eigen zeggen bij de geheime dienst omdat ze zagen hoe technologie die bedoeld was om terroristen te bespioneren gebruikt werd om Amerikaanse burgers te monitoren. In het interview met NRC laten de klokkenluiders weten dat de NSA soms al tientallen jaren van kwetsbaarheden in software weet, maar die niet aan de betreffende fabrikant meldt.

"De geheime dienst heeft ons doelbewust kwetsbaar gehouden. ... Tja, als de NSA de gaten had gedicht zat de rest van de wereld nu niet zo in problemen. Het is oplichterij", aldus de klokkenluiders. Ze stellen dat het de NSA vooral te doen is om zoveel mogelijk budget en macht te veroveren. "De aanslagen in 2001 waren een blanco cheque. .... De NSA wil het terrorisme-probleem helemaal niet oplossen maar in stand houden, zodat het geld blijft komen."

Zelf hadden Binney en Wiebe een alternatieve methode ontwikkeld om, zonder de privacy van miljoenen mensen in gevaar te brengen, toch terroristische netwerken op te kunnen rollen. ThinTread, zo noemden ze dat systeem.

In plaats van alle data van telefoonmaatschappijen en internetknooppunten af te tappen en te bewaren voor latere analyse, filtert ThinThread verdachte relaties en handelingen automatisch uit de datastroom, en laat de rest van de gebruikers ongemoeid en anoniem. Er zitten geen menselijke handelingen tussen, alleen een algoritme dat geleerd is wat verdachte patronen zijn en ze vervolgens ontdekt – volgens de bedenkers veel sneller dan andere database-types.

Toch koos de NSA, zoals in 2013 uit de documenten van klokkenluider Edward Snowden bleek, een andere richting: massasurveillance, inbreken op netwerken en internetdiensten, opslag van gegevens van niet-verdachte personen in grote datacentra. Wiebe: „Het is de Stasi-aanpak: verzamel alles over iedereen.”.... „De NSA wilde informatie over iedereen kunnen inzien. Er was geen enkele reden meer nodig om iemand te volgen. Eerst Amerikanen, daarna was de rest van de wereld aan de beurt. Burgers bespioneren gaat terug naar de tijd van Caesar, of zelfs nog eerder. Maar de pure omvang en capaciteit waarmee het nu gebeurt is angstaanjagend.

Alles bij de bronnen; Security & NRC