Alle gemeenten hebben vrijdag bekendgemaakt wat de uitslag van het referendum in de betreffende gemeente is. Daaruit blijkt dat een meerderheidvan 49,5 procent tegen de 'aftapwet' heeft gestemd. Voorstanders haalden 46,5 procent van de stemmen, terwijl 4 procent van de stemmen blanco was.

"Dit is een helder signaal van de kiezer dat de huidige wet niet volstaat", zeggen de vijf initiatiefnemers in een verklaring. "De volgende zet is aan de politiek. Het kabinet moet luisteren naar de grote hoeveelheid burgers die niet tevreden is met de wet in zijn huidige vorm."

Ollongren, als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor de Wiv, wilde niet vooruitlopen op wat het kabinet met de uitslag zal doen. Wel maakte ze duidelijk dat het kabinet niet had gehoopt op een nee-stem. Tegenstanders, die die wet ook wel 'sleepwet' noemen, vinden dat de wet op verschillende punten moet worden aangepast. Zij hebben onder meer kritiek op de bevoegdheid om op grotere schaal internetverkeer af te tappen, de opslagtermijn van de verzamelde data en het toezicht.

Alles bij de bron; NU


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!