Goededoelenorganisaties blijken in praktijk vaak om persoonlijke gegevens van donateurs te vragen. Bij ruim 200 goede doelen is het niet mogelijk om anoniem geld te doneren. Dat zegt Stichting Donateursbelangen, die onderzoek deed naar het verstrekken van persoonsgegevens van donateurs aan ideële organisaties.

De stichting onderzocht 285 online donatiemodules van goede doelen. Bij bijna driekwart van de onderzochte instellingen (73 procent) was het onmogelijk om anoniem een donatie te doen. 208 organisaties eisten dat donateurs hun e-mailadres opgaven. Bij 70 procent van de digitale donatiemodules waren voor- en achternaam verplicht.

In een kwart van de gevallen (25 procent) waren donateurs verplicht om woonadres en postcode op te geven. Bij 12 goededoelenorganisaties (4 procent) moest men een telefoonnummer opgeven. Eén ideële stichting vroeg naar de geboortedatum van donateurs.

Opvallend is dat bij één op de vijf gevallen (20 procent) standaard was aangevinkt dat men een nieuwsbrief wilde ontvangen. 19 organisaties (6,7 procent) plaatsen een vinkje dat ze telefonisch contact mogen opnemen met de donoren.

Tot slot vraagt 69 procent van de goede doelen niet aan donateurs of ze akkoord gaan met de privacyvoorwaarden. Stichting Donateursbelangen vraagt zich hardop af of de goede doelen met deze werkwijze de Europese privacywetgeving overtreden.

Stichting Donateursbelangen is niet te spreken over de uitkomsten. “Het verplicht delen van persoonsgegevens bij het doneren kan worden gezien als een inbreuk op de privacy van gevers omdat het een vorm van persoonlijke informatie is die wordt gedeeld met een andere partij”, zo zegt de stichting. Donateurs lopen daarnaast het risico dat goededoelenorganisaties een profiel van hen opbouwen met de verplicht gedeelde persoonsgegevens.

Het is niet noodzakelijk persoonsgegevens op te slaan van donateurs die eenmalig doneren op basis van alle mogelijke risico’s die hier aan vast zitten. Donateurs zijn vaak ook niet op de hoogte dat er dataverrijking plaatsvindt op hun persoonsgegevens en wat er met de data allemaal gedaan wordt.”

Alles bij de bron; VPN-Gids