Facebook vertelt ons wat ze allemaal over ons weten. Zo weet het netwerk waar we wonen, wat onze hobby's zijn of welke muzieksmaak we hebben. Maar ze laten helemaal niet het achterste van hun tong zien. Het bedrijf koopt extra, vaak gevoelige, informatie over ons die wij niet hebben prijsgegeven, zoals bijvoorbeeld ons inkomen of het aantal kredietkaarten in onze portefeuille.

Facebook beweert dat het informatie krijgt van verschillende bronnen, maar vertelt er niet bij dat het ook informatie koopt van zogenaamde 'data brokers', die informatie verzamelen over het offline leven van de gebruikers. Uit onderzoek van nieuwssite ProPublica blijkt dat het vooral om financiële informatie gaat. Zo weet Facebook dankzij databedrijven hoeveel je verdient en hoe groot je vermogen is.

Jeffrey Chester, directeur van het Centrum voor Digitale Democratie zegt hierover; "Facebook bundelt informatie van tientallen databedrijven om gebruikers te kunnen targetten voor commerciële doeleinden. Die gebruikers zouden ook toegang moeten hebben tot die informatie, maar dat is niet het geval."

Alles bij de bron; HLN