Facebook vindt het verzamelen van data belangrijker dan het beschermen van gebruikers, zo stelt een voormalig operatiemanager van de sociale netwerksite. Sandy Parakilas was in 2011 en 2012 verantwoordelijk voor het verhelpen van de privacyproblemen op het ontwikkelaarsplatform van Facebook. Voor de New York Times heeft ze een opinie geschreven.

"Hoe meer data het bezit, hoe meer waarde het voor adverteerders creëert. Dat houdt in dat het geen prikkel heeft om het verzamelen of gebruik van die data in de gaten te houden, tenzij het om negatieve media-aandacht of toezichthouders gaat", aldus Parakilas. "Facebook kan bijna alles met je persoonlijke informatie doen en heeft geen reden om waarborgen op te nemen." Volgens Parakilas heeft Facebook geen zicht op data die van het sociale netwerk naar app-ontwikkelaars gaat en zou de website zich daar ook niet mee bezighouden.

Facebook zou alleen pas reageren als de pers of toezichthouders een probleem signaleren en geen maatregelen willen doorvoeren die het verzamelen en verkopen van data kunnen dwarsbomen. "Dit zorgt voor een gevaarlijke combinatie: een bedrijf dat elke dag het grootste deel van de bevolking bereikt en de meeste gedetailleerde verzameling van persoonlijke data beschikt die ooit is verzameld, maar geen prikkel heeft om misbruik te voorkomen", aldus Parakilas. Ze pleit dan ook voor strenger toezicht op Facebook of het opdelen van het bedrijf, zodat niet één enkele entiteit alle data bezit.

Alles bij de bron; Security