Big data zijn goud waard voor overheden en bedrijven. Nu we met z'n alle enorme bergen data op het web gooien, lijkt de tijd rijp om gegevens uit verschillende bronnen samen te voegen en zo een onuitwisbaar profiel te maken - dat vaak dingen weet waar je als individu alleen naar kunt gissen...

...inmiddels beginnen steeds meer bronnen gecombineerd te worden. Dat levert een beter beeld op van wie iemand is, maar kan ook problemen opleveren; één rare aankoop op amazon en voor je het weet zijn er alleen nog maar ongepaste advertenties op Facebook. 

Er zijn oplossingen te bedenken om de uitbuiting van big data tegen te gaan. Bedrijven kunnen hun imago boosten door aan te tonen dat ze spaarzaam met gegevens omgaan. Overheden kunnen hun burgers baas maken over hun eigen data - in Denemarken gebeurt al zoiets. Maar ondertussen is de gemiddelde burger niet per se bezorgd over wat hij of zij achterlaat op het internet. Het zorgt voor wat het COllege Bescherming Persoonsgegevens een 'tsunami van data' noemt. Die komt eraan, of je het nu leuk vindt of niet.

pdfIn de Ingenieur van juni: waar gaat het heen met big data, en wat kan men doen om het veilig te maken? En twee voorbeelden van wat er al kan: persoonlijkheden voorspellen en mensenmassa's veiliger maken.

Alles bij de bron; deIngenieur