De gemeente Delft weigert inzicht te geven in hoe het nepaccount gebruikt is bij het online volgen van burgers. Dat wordt duidelijk nadat Omroep Delft en Omroep West beroep deden op de Wet Openbaarheid Bestuur. Het gros van de documenten is zwartgelakt, waardoor niet duidelijk wordt hoe persoonsgegevens precies worden verworven door de informatiespecialist.

De gemeente Delft ligt al maanden onder de loep vanwege het online meelezen op sociale media door een informatiespecialist die Delft, blijkt nu uit de wob-documenten, sinds begin 2020 deelt met Zoetermeer en Gouda. De informatiespecialist maakt in Delft gebruik van zijn tijd door via openbare bronnen onderzoek te doen naar rechts-extremisme, radicalisering in de Islamitische gemeenschap en andere vormen van mogelijke polarisatie in de stad.

In eerdere berichtgeving werd ook al duidelijk dat de gemeente Delft hierbij gebruik maakte van een nepaccount, waar zij inmiddels dus mee moeten stoppen. De informatiespecialist maakt vooral gebruik van OSINT: ‘Open Source Intelligence’.

Open Source Intelligence (OSINT) is een onderzoeksmethode die de laatste jaren steeds meer aandacht heeft gekregen. In de basis is het online ‘sporenonderzoek’. Dat gebeurt met openbare data. Daarbij gaat het vooral om onderzoek doen middels Facebookberichten, Tweets of Instagram-posts die op het internet zijn geplaatst. De onderzoeker kan alleen bij openbare informatie, die kan je bijvoorbeeld zien als jouw profiel op ‘openbaar’ staat. Berichten die je plaatst zijn vervolgens voor iedereen beschikbaar om te lezen én goed voer voor OSINT-onderzoek. Dit is dan ook waar de gemeente ruim gebruik van maakte....

...Wanneer er wordt gevraagd naar de rechtmatigheid van de onderzoeken en of de informatiespecialist vrij spel had, moet de gemeente erkennen dat de werknemer de afgelopen twee jaar zonder vastgestelde werkwijze aan de slag kon. De kaders waarbinnen de informatieanalist opereerde zijn mondeling besproken', vertelt een woordvoerder van de gemeente.

Het is een van de redenen dat de Functionaris Gegevensbescherming (FG) vorige week na intern onderzoek tot de conclusie kwam dat vastgestelde protocollen hard nodig zijn.

Alles bij de bron; OmroepDelft [lang-artikel]