Gisteren raakte bekend dat de politie iedereen had nagetrokken die een kaartje had besteld. Van de 400.000 festivalgangers kregen er minstens 37 te horen dat ze het festivalterrein in Boom niet op mochten, aangezien ze een veiligheidsrisico vormden. De privacycommissie gaat de zaak verder onderzoeken samen met het Comité P.

"Er is een gemeentelijk reglement dat zo’n screening mogelijk maakt", zegt Willem Debeuckelaere, de voorzitter van de privacycommissie. "Wettelijk is er dus een basis voor, dus puur formeel kan het kloppen. Maar we hebben het er toch moeilijk mee. Je krijgt mensen aan wie de toegang wordt ontzegd, zonder dat ze informatie kunnen krijgen over de reden van die weigering. Je staat daar eigenlijk voor een blinde muur."

De privacycommissie heeft nog een tweede bezwaar: "Er zijn eigenlijk geen middelen om dat aan te vechten. De politie beslist eenzijdig, op basis van gegevens uit haar databank. We gaan ervan uit dat de politie goed heeft nagedacht over elke weigering. Maar we hebben de ervaring dat het gerecht de politie niet altijd volgt in zulke beslissingen, of dat mensen in de politiedatabank zitten op basis van een klacht die nooit echt bewezen is. Dus eigenlijk zou je je daartegen moeten kunnen verzetten. Maar dat kan nu niet."

Samen met het Comité P, dat de politiediensten controleert, en met het Controleorgaan voor politionele informatie gaat de privacycommissie de zaak daarom verder onderzoeken. Maar voor de mensen die niet naar Tomorrowland mogen, biedt dat wellicht geen oplossing, zegt Debeuckelaere: "Ze kunnen eventueel nog een procedure voor de rechter in kortgeding beginnen, of voor de Raad van State. Maar aangezien Tomorrowland al heel binnenkort begint, zal zo’n procedure waarschijnlijk te laat komen."

Alles bij de bron; deRedactie [Thnx-2-Luc]