Tovenarij, daar lijkt het nog het meest op. De momenten waarop Facebook en Google je gedachten lijken te lezen. Stel, een vriend vertelt je dat hij hard op zoek is naar een bepaald parfum. Nog geen minuut later; Bingo! Facebook zet je precies die aanbieding voor. Alsof ze weten waar jullie het over hadden.

Het is een simpel voorbeeld van hoe diep de techbedrijven in ons leven zijn geïnfiltreerd. Natuurlijk gaat het verder dan advertenties. Wie wil verhuizen googled naar een nieuwe woning. Zoek je een baan? LinkedIn is onmisbaar. Weten wat er leeft in het land? Twitter wordt geopend. Afspreken met een vriend of nieuwe vlam, dikke kans dat je dat via WhatsApp (Facebook dus) doet. Super handig en super gratis. Nou ja bijna dan. 

Het enige wat je teruggeeft is data. Persoonlijke data. Iedere actie, klik, swipe en ieder woord wordt opgeslagen en aan je profiel toegevoegd. Als het aan de Facebook-baas Mark Zuckerberg ligt, gaat het binnenkort allemaal nog een stapje verder. Hij wil zelfs dat je gediagnosticeerd kunt worden via zijn platform. Zijn slimme algoritme kan binnenkort depressieve gebruikers snel aangeven bij hulpverleners. Hartstikke mooi! Net zoals het prachtig is dat Google griepgolven eerder ziet dan zorgverleners...

...Dat is die beroemde bubbel en die is niet echt bevorderlijk voor een samenleving. Door diezelfde algoritmes verlies je ook informatie. Informatie op maat betekent ook dat er veel bij je wordt weggehouden. Extra pijnlijk, je hebt er geen weet van. Je hebt namelijk geen idee wat er allemaal buiten je gezichtsveld wordt gehouden.

Dus is het opmerkelijk dat Buma deze week pleitte voor een internetwaakhond tegen nep nieuws, maar geen stappen aankondigt tegen de techgiganten. Zolang de regering niet meer dan twee concrete voorbeelden kan noemen van fake news heeft Rutte III volgens mij de prioriteiten verkeerd liggen. Veel beter kun je basisregels voor en strenge controle op sociale media voorstellen. Dat lijkt me nijpender dan het beginnen van een heksenjacht op Russische trollenfabrieken waarvan we niet weten of ze in Nederland actief zijn.

Alles bij de bron; NPO-Radio1