De toepassing en implementatie van de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) laat 2 jaar na de invoering nog steeds te wensen over. Dat concludeert toezichthouder CTIVD in een rapport over de Wiv, in de volksmond ook wel sleepwet genoemd.

Over de in mei 2018 ingevoerde wet is een flinke discussie gevoerd, politiek en maatschappelijk. Groot twistpunt was de mogelijkheid om in onderzoeken naar mogelijk verdachte personen en/of organisaties grote hoeveelheden data te onderscheppen - bulkdata - ook van mensen die geen voorwerp van onderzoek zijn en dat ook nooit zullen worden. "Het verzamelen en verder verwerken van bulkdatasets heeft een grote impact op de grondrechten van burgers", aldus de CTIVD. Later deze maand komt de toezichthouder met een specifiek rapport hierover.

De bulkdatasets mogen 1,5 jaar bewaard blijven en moeten daarna vernietigd worden. Omdat nu blijkt dat het om een nog complexere en tijdrovendere klus gaat dan aanvankelijk gedacht, ziet de CTIVD dat de diensten 'kunstgrepen' uithalen om zo de bewaartermijn van bulkdatasets te verlengen. Dat is onrechtmatig en in strijd met de eigen wet.

De implementatie van de wet is nog altijd niet afgerond. Een onafhankelijke organisatie is met een aanvullend onderzoek hiernaar bezig, de bevindingen worden eind dit jaar verwacht.

Alles bij de bron; RTL