Statistics Belgium, de statistiekdienst van de Belgische Federale Overheidsdienst Economie, heeft vorig jaar een test gedaan met een het meten van bevolkingsdichtheid via de peiling van alle klanten van provider Proximus. De kaart die resulteerde kwam overeen met de census van 2011.

Dat duidt erop dat statistieken van de locatie van mobiele telefoons bruikbaar zijn om te kijken waar mensen wonen. Providers houden de locatie van hun klanten bij via de zendmasten waarmee ze verbonden zijn. Dat is nodig om de mobiele verbinding in stand te kunnen houden.

Proximus zegt dat het alle gegevens 'aan de bron' anonimiseert, waardoor het onmogelijk is om individuele klanten te volgen door naar de data te kijken. De Privacycommissie zegt tegenover Metro dat de samenwerking prima door de beugel kan. De Belgische provider rekende geen geld voor het leveren van data aan het project. De Tijd merkt op dat Proximus wel geld verdient met het leveren van locatiedata aan bedrijven en organisaties, bijvoorbeeld voor het bepalen van waar een nieuw filiaal van een winkel moet staan.

Alles bij de bron; TweakersAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha