Eerst even een definitie van ‘Big data’: Het koppelen van verschillende gegevens om tot een nieuw gegeven te komen. De gegevens worden gehaald worden uit bestaande gegeven sets.

Een bestaand voorbeeld (Bron Financieel Dagblad): Als experiment heeft men in een sociaal zwakke wijk in Rotterdam alle denkbare en ondenkbare bestanden aan elkaar gekoppeld. De onderzoeker trok de conclusie: “De overheid wordt als flappentap gebruikt”. Veel misbruik van toeslagen, dure auto’s rijden en veel achterstallige betalingen. Nog een bestaand voorbeeld: een sociale dienst heeft van een cliënt de bonuskaart gegevens van Albert Heijn opgevraagd en de dienst kwam tot de conclusie dat de aankopen niet in relatie stonden tot de ruimte die een uitkering biedt.

Uit een artikel van de Stentor blijkt dat Apeldoorn ook big data gaat gebruiken. Men wil inzicht krijgen en voorspellend bezig zijn wat betreft jeugdcriminaliteit. Een uitsnede uit dit artikel:

Apeldoorn gaat ‘big data’ verzamelen; inbraakcijfers, aangiftes en inkomensprofielen. Daarmee wil de gemeente de kans op jeugdcriminaliteit in wijken voorspellen.
Ook gegevens over woningen (hoe oud, koop- of huur-) en gezinssituaties worden in de databank gestopt, om te duiden waar jongeren kans hebben uit de bocht te vliegen. Verder zijn gegevens als schoolverzuim, plekken waar al eerder jeugdoverlast was en voorzieningen voor jongeren in een wijk van belang. En dat jongeren uit gezinnen met een schuldsanering een iets grotere kans lopen op het slechte pad te raken, weet de onderzoeker

Ik ben huiverig en verontrust. Bekend is dat gemeentelijke overheden slecht omgaan met privacy gevoelige gegevens, ook is bekend dat het vaak onzuivere data bestanden betreft (veel fouten). De D66 raadsfractie is al een hele tijd kritisch over het privacy beleid van Apeldoorn en brengt privacy bescherming vaak aan de orde in de raad. Daar ben ik blij mee. D66: Dank voor jullie kritische houding wat betreft privacy.

Alles bij de bron; A'doornDirectAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha