Nu auto's steeds meer in rijdende computers veranderen wil Bovag dat automobilisten meer controle krijgen over de gegevens die hun auto verzamelt. Gegevens die auto's verzamelen komen nu bij de fabrikant terecht.

Volgens Bovag gaat het bij het verzamelen, verrijken en delen van informatie eerst en vooral om het bieden van keuzevrijheid voor de consument. "Daar hoort een belangrijke randvoorwaarde bij: het waarborgen van de privacy. Dat wil zeggen de plicht om te borgen dat data niet op plekken belanden waar je als klant niet voor gekozen hebt", zegt Bertho Eckhardt, algemeen voorzitter van Bovag. 

De brancheorganisatie wil dan ook dat klanten de regie over de toegang en distributie van de verschillende gegevens uit zijn auto heeft. "De klant zou dus zelf moeten kunnen aangeven dat hij de fabrikant niet toestaat om de diverse data uit de auto te verzamelen of door te verkopen aan derden", aldus Eckhardt. Verder wil Bovag dat klanten het gebruik en verzenden van gegevens die naar de persoon herleidbaar zijn eenvoudiger kan uitschakelen, tenzij wetgeving of zwaarwegende belangen dit voorkomen. Eckhardt stelt dat fabrikanten op dit moment behoorlijk de regie over de gegevens hebben die de auto genereert, waarbij het lijkt alsof er vooral van het eigen belang wordt uitgegaan. 

AutoData

Het Duitse ADAC, de zusterorganisatie van de ANWB, deed onlangs onderzoek naar de data die een moderne auto verzamelt. Met name de elektrische exemplaren blijken te grossieren in informatie. Telkens als de auto stopt, stuurt de auto tal van gegevens door: of de deuren en ramen dicht zijn, de laatste tien ingevoerde bestemmingen, status van de accu en locatie, acceleratie, rijstijl. 

De lijst is eindeloos. Zo blijken auto's de gegevens van de mobiele telefoon op te slaan. Dat is handig als er vlot via bluetooth verbinding moet worden gemaakt, maar die gegevens gaan de auto nooit meer uit.
Drie kwart van de automobilisten is zich er niet bewust van dat de auto privacygevoelige data opslaat, onderzocht de FIA, de Europese auto-organisatie waarbij ook de ANWB is aangesloten.

Alles bij de bronnen; Security & AD


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha