Na de aanslagen in Brussel en Zaventem gaan hier en daar stemmen op voor strengere identiteitscontroles. Staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open Vld) wil niets weten van het idee om van elke Belg vingeradrukken in een databank te bewaren. Wel vindt Tommelein dat de gegevens uit de bestaande databanken beter met elkaar vergeleken moeten worden. 

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) opperde gisteren dat privacy in sommige gevallen moet kunnen wijken voor veiligheid. Eerder had ook zijn partijgenoot en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) er al voor gepleit om op elke identiteitskaart vingerafdrukken te zetten. Maar Tommelein is niet te vinden voor dat idee; "Het is nu al de derde keer dat ik die druk voel van regeringspartners om met de nodige soepelheid om te gaan met onze privacy. Ik moet wel zeggen dat de druk de eerste keer, na de aanslagen bij Charlie Hebdo, veruit het grootste was. De druk is nu veel minder dan die eerste keer. Het besef is gegroeid dat het opgeven van privacy niet de mirakeloplossing is. Het opgeven van de privacy betekent niet méér veiligheid."

Nog meer databanken zijn geen oplossing, denkt Tommelein. "Denk je nu echt dat zo'n databank de aanslagen van gisteren had kunnen voorkomen?", klinkt het. "Volgens de informatie die we vandaag hebben zaten de vingerafdrukken van de terroristen al in verschillende databanken. Ik ben er zelfs van overtuigd dat nog meer databanken het werk nog moeilijker maken. Als de hooiberg groter is, wordt het alleen maar moeilijker om de speld te vinden. Dat soort databases moet beperkt blijven tot risicovolle groepen."

Alles bij de bron; deMorgenAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha