Door het analyseren van foto's die toeristen tijdens hun bezoek aan Amsterdam maakten en deelden via de site Flickr bracht Sander de bezoekersstromen in kaart. Hij studeerde er cum laude op af. Het Amsterdamse toerisme leek hem een goed onderwerp voor zijn scriptie, het slotstuk van zijn master Geo Information Sciences. Een interessant en urgent onderwerp, met maatschappelijke waarde.

Sander analyseerde 500.000 foto's die toeristen via de fotosite Flickr hadden gedeeld. 'Foto's van Flickr zijn vrij beschikbaar voor niet-commerciële doeleinden. En een foto heeft vrijwel altijd een relatie met de locatie waar deze is genomen. Toeristen nemen foto's op locaties die zij interessant vinden. Dat zijn over het algemeen de drukke plekken. Plus: het overgrote deel van de content op Flickr is geproduceerd door toeristen.' Ook onderzocht hij op welk tijdstip en op welke locatie de foto's waren genomen. Omdat toeristen doorgaans meerdere foto's per dag online zetten, kon hij met een algoritme vaststellen wat ongeveer de routes zijn die zij tijdens hun bezoek aan Amsterdam bewandelen.

Ook kon Sander zien waar de Amsterdamse hotspots zich bevinden en de toeristische routes er naar toe in kaart brengen zodat de gemeente gerichte stappen kan nemen om het toerisme in betere banen te leiden.

Alles bij de bron; Parool


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha