...de nieuwe KIVI-hoogleraar Geert Jan Houben - samen met collega's - heeft een bloemlezing over big data gegeven. Naast alle ethische kwesties blijkt er op technologisch gebied genoeg werk aan de winkel.

Vragen zoals: 'hoe verwerk je die enorme databergen?', 'waar komt de data precies vandaan?' en 'van wie is de data eigenlijk, bedrijf of burger?' komen aan bod. Zulke vragen slaan vooral op de zogenoemde sociale informatie; tweets, Facebook-posts en Linkedinprofielen leveren een schat aan informatie, maar hebben ook problemen. Als gebruikers doorhebben dat hun data gebruikt wordt voor gerichtere advertenties, zal hun gedrag daardoor veranderen. 'Zo ging het ook met Google; hun eerste algoritme was simpel, maar websites kwamen erachter dat via Search Engine Optimalization (SEO) het systeem te kraken was. Vandaar dat Google het algoritme nu regelmatig aanpast.' Op de TU proberen ze nu bijvoorbeeld de onlinecollege's met behulp van kijkersgegevens zo toegankelijk mogelijk te maken, ook voor groepen die normaal gesproken niet naar een college zouden gaan of kijken.

'Het interessante aan big data is dat het, net als het web, tegelijkertijd fundamenteel en experimenteel is', aldus Houben. Dat zorgt ervoor dat er een nieuwe soort onderzoek nodig is, waar computerwetenschappers vaak niet aan gewend zijn. 'Er komen sociale aspecten bij kijken die in een zuiver technisch systeem niet aanwezig zijn. Dat maakt het onderzoeken ervan zo spannend.'

De avond eindigt met een discussieronde, waarin de ethische kwesties weer naar de voorgrond komen. Het houdt mensen duidelijk bezig: waar gaat het heen, is het wel veilig en is er iets aan te doen? Vaak lijkt het alsof Facebook en Google doen wat ze willen, en lukt het consumenten niet om een vuist te maken. Maar, zo merken ook de sprekers op, met regelgeving en boetes van de EU worden al stappen gezet. Als de burger zichzelf daarnaast ook laat horen - en niet denkt dat hij of zij niks kan doen - vinden we vanzelf een verantwoorde manier om de gegevensbergen te gebruiken, waarvan iedereen profijt heeft.

Alles bij de bron; deIngenieur


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha