Morrend kijkt het Europees Parlement toe hoe het Amerikaanse congres Europese burgers laat betalen voor het verplicht leveren van privédata bij reizen naar de VS. De wensen van de EU zijn genegeerd.
Vanaf 8 september moeten Europeanen 14 dollar betalen om hun eigen reisgegevens in te vullen op het Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Deze overdracht van privégegevens voor het Visa Waiver Program is verplicht. De registratie om de Verenigde Staten in te komen, is dan voor twee jaar geldig waarna nieuwe invoering tegen het dan geldende tarief verplicht is.

Nederlandse (ex-)Europarlementariërs zijn woedend over het eenzijdige besluit van het Amerikaanse congres. Jeanine Hennis-Plasschaert, voormalig Europarlementariër voor de VVD en onder meer bekend vanwege haar jarenlange gevecht tegen de eenzijdige dataoverdrachten van Europees financieel verkeer naar de Verenigde Staten (SWIFT), noemt het besluit van het Amerikaans congres ‘waanzin’.

Volgens Sophie in ‘t Veld, Europarlementariër namens D66, hebben de lidstaten van de Europese Gemeenschap de Amerikaanse privacytucht aan zichzelf te danken. “De verdeeldheid van de lidstaten is zo groot, daar maakt de VS gebruik van. Ze spelen ons tegen elkaar uit, het is eigenlijk chantage.” Het Europees Parlement voert daarin een verloren strijd, zegt ze. “Het probleem ligt bij onszelf.”

Lees het volledige artikel bij de bron; www.webwereld.nl