Een wetenschapper van de Amerikaanse ruimteorganisatie NASA die recentelijk naar de Verenigde Staten terugkeerde moest zijn telefoon ontgrendelen voordat hij het land binnen mocht. De in de Verenigde Staten geboren Sidd Bikkannavar werd door douanepersoneel vastgehouden en mocht pas gaan nadat hij zijn telefoon en toegangscode had afgestaan. Dat heeft de NASA-wetenschapper via Facebook bekendgemaakt. Het Facebookbericht is verwijderd, maar Gizmodo heeft een kopie van de tekst.

Het ging om een door NASA verstrekte telefoon die mogelijk gevoelige informatie bevatte, zo meldt The Verge. Nadat de telefoon door de douane was doorzocht kreeg hij het toestel terug. Welke informatie er mogelijk is gekopieerd kan Bikkannavar niet zeggen. Het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet moet burgers tegen willekeurige doorzoekingen beschermen.

Vele jaren geleden besloot het Amerikaanse hooggerechtshof voor douanecontroles in het geval van immigratie- en douanewetgeving een uitzondering te maken. Volgens de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF maken de autoriteiten nu van deze maas in de wet misbruik om toegang tot gegevens van reizigers te krijgen.

Alles bij de bron; Security