CISPA: Officieel om cybercriminaliteit te stoppen, maar de wet neemt een loopje met privacyrechten. De Cyber Intelligence Sharing and Protecting Act, kortweg CISPA, wordt momenteel gesteund door 28 bedrijven.

Het voorstel heeft als belangrijkste doel het wegnemen van de wettelijke beperkingen voor het doorgeven van informatie aan de overheid.

 Kort: als de Amerikaanse binnenlandse veiligheidsdienst Homeland Security informatie wil opvragen bij Facebook of Google dan is het gebonden aan privacywetgevingen. CISPA omzeilt dit. Hetzelfde geldt voor het afsluiten van sites of andere online communicatiekanalen. Een bijkomende probleem is dat cybersecurity niet echt wordt gedefiniëerd in het voorstel. De VS mag de wet toepassen in eender welke vorm van online communicatie zodra men cybercriminaliteit of een dreiging van diefstal van intellectuele eigendommen vermoedt.

In de praktijk krijgt een veiligheidsdienst als Homeland Security er met de wet veel nieuwe middelen bij. Het onderscheppen van e-mails en smsjes, ze doorsturen naar de overheid of zelfs blokkeren kan allemaal. Zo lang het maar bedoeld is om cyberdreigingen te stoppen. 

Alles bij de bron; zdnet