Het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken krijgt de bevoegdheid een internetpaspoort te ontwerpen. Er moet een gecentraliseerd identiteits-ecosysysteem komen voor het internet. De regering Obama is op dit moment bezig met het opstellen van de National Strategy for Trusted Identities in Cyberspace, die binnen een paar maanden af moet zijn.

Met de bekendmaking dat het ministerie van Economische Zaken (EZ) de verantwoordelijkheid krijgt voor het Internet ID, zoals de Amerikanen het noemen, worden de National Security Agency (NSA) en het Department of Homeland Security buitenspel gezet. Cnet wijst erop dat de keus voor EZ bedoeld is om privacy- en burgerrechtengroeperingen gerust te stellen. Zij zien politie- en inlichtingendiensten liever niet in een dubbelrol, zeker niet als het om identiteitsgegevens gaat.

Yevgeny Kaspersky, van het gelijknamige securitybedrijf, ziet graag een internetpaspoort verschijnen, maar dan voor alle gebruikers. Eind 2009 zei hij al; "Ik zou het ontwerp van internet willen herzien door regulering in te voeren: internetpaspoorten, internetpolitie en internationale samenwerking om internetstandaarden te hanteren" gevolgd door; "Als sommige landen het daar niet mee eens zijn, of zich niet aan de internationale afspraken houden, dan moeten die worden afgesloten."

Lees alles bij de bron; webwereld