Netneutraliteit krijgt geen doorstart in de VS. De telecomautoriteit FCC komt met nieuwe regels die weliswaar blokkeren en actief afknijpen van diensten en sites verbiedt, maar voorrang tegen betaling wel toestaat. Die variant is vergelijkbaar met het voorstel van Neelie Kroes, dat door critici is bestempeld als 'nepneutraliteit'.

De nieuwe regels die voorschrijven dat internetproviders meer geld mogen vragen voor "zware" diensten als videowebsites zijn nog niet definitief doorgevoerd, maar het ziet er naar uit dat dat snel gaat gebeuren. Als dat zo is, krijgt Amerika een wet die bijna haaks staat op de Europese netneutraliteit.

De FCC ontkent zelf dat het netneutraliteit laat varen en volgens voorzitter Tom Wheeler klopt er niets van de berichten. De FCC werd gedwongen tot nieuwe het ontwerpen van nieuwe regels nadat eerder dit jaar de rechter de bestaande netneutraliteitsregels ongeldig verklaarde. Niet op inhoudelijke gronden, maar omdat de FCC de providers hiermee behandelde als gereguleerde telecompartijen terwijl ze niet die status hadden gekregen.

Alles bij de bronnen; CompIdee, VillaMedia & WebWereld