Amerikaanse techbedrijven, waaronder Apple en Google, steunen de strijd van Facebook tegen de zwijgbevelen die de Amerikaanse overheid aan techbedrijven oplegt als er data van gebruikers worden opgevraagd. In deze gevallen mogen de techbedrijven hun gebruikers hier niet over inlichten. 

Facebook spande tegen deze zwijgbevelen en een huiszoekingsbevel een rechtszaak aan. De coalitie van techbedrijven heeft een 'amicus curiae brief' naar de rechter hebben gestuurd. Amicus curiae, staat voor 'vrienden van de rechtbank', en betreft organisaties en personen die geen partij zijn in een zaak, maar gevraagd of ongevraagd hun mening of advies over een zaak aan de rechtbank geven.

"In dit geval stelt de overheid dat Facebook geen juridisch recht heeft om zelfs de reikwijdte van het bevel of de legitimiteit hiervan aan te vechten, en een lagere rechtbank is hiermee akkoord gegaan. Dit zou inhouden dat bedrijven zoals Mozilla onrechtmatige bevelen niet kan aanvechten. En omdat zwijgbevelen ervoor zorgen dat wij gebruikers niet kunnen waarschuwen, kunnen ook deze gebruikers ze niet aanvechten. Onrechtmatige bevelen worden nooit openbaar of zichtbaar voor gebruikers. Dit is verbijsterend en onacceptabel", aldus Mozilla's Denelle Dixon-Thayer.

Ze zegt dat Mozilla nog geen zwijgbevel heeft ontvangen waardoor het gebruikers niet mag informeren over een overheidsverzoek om hun gegevens. Toch hekelt Mozilla deze werkwijze van de Amerikaanse overheid. 

Alles bij de bron; Security


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha