De Europese Commissie werkt aan nieuwe wetgeving tegen online kindermisbruik. Voorstanders zijn blij dat de aanpak straks eindelijk wettelijk geregeld wordt. Maar tegenstanders vrezen voor de privacy van burgers en waarschuwen dat de wet averechts werkt...

...Internetbedrijven moeten volgens het wetsvoorstel maatregelen nemen tegen grooming (online kinderen lokken) en de verspreiding van beelden met kindermisbruik. Het gaat niet alleen om preventie, maar ook om handhaving.

Beelden met kindermisbruik moeten opgespoord worden. Daarvoor kunnen internetbedrijven bijvoorbeeld mailtjes, WhatsApp-berichten en de cloudopslag van gebruikers scannen...

...Om berichtenverkeer op bijvoorbeeld WhatsApp, Telegram of Signal te kunnen scannen, moet de huidige beveiliging verzwakt worden. En daar is discussie over. "Dat vergroot juist het risico dat foto's in verkeerde handen komen", legt Rejo Zenger van privacyorganisatie Bits of Freedom (BoF) uit. "Daardoor brengt de Europese Commissie de groep die ze wil beschermen alleen maar in gevaar. Je maakt communicatiemiddelen onveiliger!"

Een verzwakte beveiliging van communicatie treft volgens Sarah Eskens, universitair docent Recht en Technologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, ook bijvoorbeeld journalisten en advocaten. "Journalisten moeten erop kunnen vertrouwen dat ze veilig met hun bronnen kunnen communiceren. Anders wordt de persvrijheid beperkt."

Bij justitie al bekend beeldmateriaal van kindermisbruik opsporen is nu al mogelijk. Sterker nog: dat doen verschillende internetbedrijven al vrijwillig. Google en Microsoft laten aan NU.nl weten dat ze het internetverkeer en de cloudopslag scannen op beelden van kindermisbruik...

...Maar voor justitie nog onbekend materiaal van kindermisbruik vinden is veel moeilijker. Brussel wil dat daarvoor kunstmatige intelligentie wordt ingezet.

Datzelfde geldt voor de opsporing van grooming. Daarvoor moet kunstmatige intelligentie bijvoorbeeld e-mails, WhatsApp-berichten of privéberichten op sociale media gaan scannen op alarmerende teksten.

Vervolgens moeten mensen gedetecteerde beelden van mogelijk kindermisbruik beoordelen, zo staat in het wetsvoorstel. "Zo'n foto wordt soms door wel vijf mensen bekeken", zegt Arda Gerkens van Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM). "Als het niet om misbruik gaat, is het een ernstige schending van de privacy van het kind." Ook haar organisatie is daarom tegen het wetsvoorstel.

...ook vanuit juridische hoek is er kritiek. Het wetsvoorstel tast volgens universitair docent Eskens zowel de privacy als de vrijheid van meningsuiting aan. "Maar veel mensen durven niets te zeggen. Want als je tegen de wet bent, word je afgeschilderd als iemand die voor kindermisbruik is."

Het wetsvoorstel is volgens Zenger van Bits of Freedom niet effectief en leidt tot veel nevenschade. "Het enige goede wat ermee kan gebeuren is in de prullenbak gooien en opnieuw beginnen."

Gerkens sluit zich daar namens het EOKM bij aan: "Dit wetsvoorstel mag niet doorgaan, maar ik ben bang dat het wel gaat gebeuren. Ik maak me daar ernstig zorgen over."

Alles bij de bron; NU [lang lezen artikel]