Alomtegenwoordig terrorisme, vrees voor het klimaat, angst voor voeding en paniek voor ziekten. Bij elk angstwekkend bericht reageren we geschokt en verontwaardigd. Controles worden aangescherpt, experts geraadpleegd, commissies ingesteld en extra fondsen vrijgemaakt.

Komen die regels wel ten goede? Ruilen we onze kostbare vrijheid niet in voor de lege illusie van controle? Bewerkstelligt de maatschappij door de omgang met angst en het verlangen naar beheersbaarheid niet juist datgene waarvoor we bang zijn? Angst is overal en bepaalt meer dan ooit ook jouw leven.

Om deze angst te controleren, zijn mensen bereid veel van hun vrijheid in te leveren. Maar de angst grijnst je blijvend aan. Hoe harder je haar bevecht, hoe meer ze je verleidt. Hoe meer je de angst verwaarloost, hoe sneller zij vrijheid biedt.

De angst-paradox openbaart een verborgen waarheid. Je hoort niet jouw vrijheid op te offeren aan de angst, maar jouw angst op te offeren voor de vrijheid. Maar durven mensen dat wel? Zijn ze niet bang? Voor een weg van angst naar vrijheid in plaats van vrijheid naar angst.

Damiaan Denys is filosoof, neurowetenschapper en psychiater. Hij is als hoogleraar verbonden aan het AMC, de Universiteit van Amsterdam, en het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (KNAW-NIN) en zat in 2015 aan tafel in Zomergasten.

Datum; donderdag 1 december 2016 vanaf 20:15
Prijs; € 12,00
Contact; +32 (0)89 65 44 90, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Website

Locatie; C-mine 10, bus 2
3600 Genk België

Alles bij de bron; NemoKennisLink [Thnx-2-Dick]


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!