Je verwacht het niet, of toch wel inmiddels. Opnieuw doet de politie een verzoek aan de politiek voor aanpassingen aan jouw eigendommen, zodat hun werk makkelijker wordt. Deze keer met een oproep aan de politiek om een smartphonebeperking mogelijk te maken. Het blijft niet bij een smartphonebeperking. Als het aan de politie ligt implementeert de politiek ook meteen een ademslot en snelheidsbegrenzing. 

In Groot-Brittannië is de overheid bezig met 'Project Restore', schrijft the Daily Mail. Het gaat om techniek die voertuigen 'met een hoog risico' op afstand stop kunnen zetten. Een kill switch in auto's, zou dat ons niet allemaal veel veiliger maken?  "Geef ons meer macht, dan wordt de wereld vanzelf veiliger!", is de redenering.

In Nederland zijn er wel voorstanders te vinden voor het voorstel van de politiecommissaris. "Mits er geen juridische haken en ogen aanzitten, ben ik voorstander", zegt de landelijk verkeersofficier. Waarom hij daar geen onderzoek naar doet alvorens er publiekelijk uitspraken over te doen is me een raadsel. 

Bij diegenen die de dystopische film 'Minority Report' hebben gezien, gaan er ongetwijfeld alarmbellen rinkelen. Het preventieve element doet denken aan 'pre-crime': je hebt nog niks verkeerd gedaan, maar toch wordt er al ingegrepen. Steeds vaker lijkt nog minder vrijheid het logische antwoord op de oneindige behoefte aan veiligheid. Maar een totaal veilige wereld zal nooit bestaan. Een overheid die je met een druk op de knop stil kan zetten, zitten we daarop te wachten? Sommige risico’s accepteren we om in een vrije maatschappij te leven. Hoe hard de roep om rubberen tegels ook toeneemt.

Voor veel mensen is autorijden het ultieme gevoel van vrijheid, maar nu moet ook je heilige koe een gouden kooi worden.

Alles bij de bron; RTLZ