De Franse regering wil een nog experimenteel AI-systeem inzetten tijdens de Olympische Spelen in 2024. Via duizenden camera's moet een algoritme automatisch 'verdacht gedrag' gaan detecteren. Zaken als verlaten bagage en opkomende stormlopen van grote groepen publiek zouden automatisch aangemerkt worden. Het omstreden plan werd goedgekeurd door een meerderheid van het Franse Parlement, meldt Politico.

Alleen het hoogste hof van Frankrijk zou de plannen nog kunnen tegenhouden. Een groep van 40 leden van het Europees Parlement pleitte vorige week nog tegen de plannen via een open brief. "Frankrijk stelt een precedent dat nog nooit eerder in Europa is gezien, onder het mom van de Olympische Spelen", waarschuwen de politici van overwegend linkse fracties zoals de De Groenen/Vrije Europese Alliantie, de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten en de Linkse Fractie in het Europees Parlement - GUE.

De linkse oppositie in Frankrijk is bezorgd over gevolgen voor burgerlijke vrijheden. En hoewel de maatregelen nu alleen gericht zijn op de Olympische Spelen, vrezen tegenstanders dat de tijdelijke maatregelen toch permanent zullen worden. Ondanks de omstreden plannen, kwamen uiteindelijk maar weinig Franse parlementsleden opdagen om te stemmen op de voorstellen: 73 van de in totaal 577 leden van het lagerhuis.

Alles bij de bron; RTL-Nieuws