De discussie over ongecontroleerd openbaar vervoer laait op, nu blijkt dat terrorist Anis Amri na de aanslag in Berlijn ongehinderd via Nederland door Europa kon rijden. „Het is een gatenkaas”, zegt grensbeveiligingsexpert dr. Michiel van Wegen over de controle van internationale bus- en treinpassagiers. „Met meer gat dan kaas. Het systeem moet misschien wel fijnmaziger worden.”

In de strijd tegen terreur gaat België als eerste Europees land het internationale personenvervoer beter controleren. Aanbieders van ­internationale reizen per trein, bus, vliegtuig én boot moeten de identiteits­gegevens van alle passagiers registreren en die lijsten overmaken aan Binnenlandse Zaken. De wet is vorige week goedgekeurd in het parlement, volgend jaar hoopt de regering het systeem operationeel te krijgen.De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon riep al eerder zijn Europese collega's op om werk te maken van passagierslijsten op alle internationaal vervoer. België heeft daarover een wetsvoorstel klaar, maar dat is in Europa nogal lauw onthaald.

Passagierslijsten bijhouden, is volgens Jambon niet alleen nuttig op vliegtuigen, maar ook op treinen, bussen en boten. "Die PNR-gegevens worden dan inderdaad in een databank vergeleken met lijsten van internationaal geseinde terroristen die we zouden hebben. Iemand die geseind is of die bekend is voor gewelddadig extremisme kan dan gewoon van dat vervoersmiddel worden afgehaald. Dat moet de bedoeling zijn."

een lezer van het Telegraaf artikel reageerde; En zo pakken ze ons alle vrijheden af alles onder t mom van de veiligheid en bescherming wat een verhaal mensen word nou is wakker

Alles bij de bronnen; Telegraaf, Nieuwsblad & deRedactie [Thnx-2-Luc]


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!