Met het digitale gezondheidspaspoort 'de CommonPass', een app waarin de testresultaten en gezondheidsgegevens wereldwijd gestandaardiseerd zijn, proberen de vliegtuigmaatschappijen de vliegtuigen weer de lucht in te krijgen. Eerder werd dit coronapaspoort van de World Economic Forum getest bij een Aziatische luchtvaartmaatschappij. Deze testrondes tussen de vluchten Hong Kong en Singapore verliepen zo goed, dat het experiment wordt vervolgd.

De privacy is nog een dingetje. Want mag een luchtvaartmaatschappij in staat zijn om gezondheidsgegevens te verwerken? "Het gaat om de verwerking van bijzondere gegevens. Dat zou alleen maar mogen als er een juridische grondslag aan vast zit.", zegt Corrette Ploem, gezondheidsjurist en gespecialiseerd in privacy en dataprotectie.

Die juridische grondslag gaat in feite om het verlenen van toestemming. "Maar zo makkelijk is dat niet, die toestemming krijgen," stelt Ploem. "Een luchtvaartmaatschappij kan bijvoorbeeld niet eisen dat je als reiziger de CommonPass downloadt, omdat je anders het vliegtuig niet in mag. Die toestemming is niet vrijelijk verkregen, dus dan gaat die grondslag niet door."

Alles bij de bron; 1Vandaag