Winkelpersoneel in groothandels, bouwmarkten, tuincentra en andere zaken waar grondstoffen voor explosieven te koop zijn, worden ingezet in de jacht op terroristen. Personeel van de bouwmarkten Gamma en Karwei kreeg vorige week per flyer instructies. Daarop staan onder meer de hoeveelheden aceton, tuinmest en waterstofperoxide die als ongewoon mogen worden beschouwd.

De instructies aan het winkelpersoneel zijn het gevolg van de Wet Precursoren voor Explosieven die sinds 1 juni geldt. De wet moet voorkomen dat terroristen in reguliere winkels en groothandels hun grondstoffen voor explosieven bij elkaar scharrelen. De wet verplicht winkels alert te zijn op ongebruikelijke aankopen. ,,Groothandels, leveranciers, drogisterijen, tuincentra, internetwinkels, het geldt voor elke zaak waar minstens één grondstof voor explosieven te koop is'', zegt Eric Jan Schipper van Intergamma.

Bouwmarkt Hornbach instrueerde het personeel al eerder dit jaar. In maart werden bij een filiaal van Hornbach de gezochte Franse terreurverdachten Anis B. en Reda K. aangehouden voor winkeldiefstal. Omdat ze in het bezit waren van valse identiteitsbewijzen, werden ze direct niet als terreurverdachten geïdentificeerd. Wát ze probeerden te stelen is nooit bekend gemaakt.

Alles bij de bron; AD [Thnx-2-Luc]