Het plan van N-VA om de noodtoestand te kunnen uitroepen in ons land bij aanslagen of aanhoudende terreurdreiging botst op heel veel protest. Bij de oppositie, maar vooral ook bij de coalitiepartners. 

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten spreekt over "Turkse toestanden": "Kijk naar Turkije, daar zijn na de coup rechters en professoren opgepakt, mensen zonder rechterlijke toets in de gevangenis gestoken. Dat soort Turkse toestanden willen wij met Open Vld niet in België. De rechterlijke toets voor ingrijpende maatregelen zoals detentie of telefoontap moet steeds vooraf gebeuren. Mensen oppakken is niet de taak van de politiek. De grenzen van onze rechtsstaat zijn duidelijk en daar houden we aan. De grondwet zetten we niet buiten spel", klinkt het.

Volgens Kamerfractieleider Patrick Dewael is het niet alleen onwenselijk om het gerecht en grondwet tijdelijk buiten spel te zetten, de noodtoestand is bovendien allerminst zaligmakend. "In Frankrijk kondigde de politiek de noodtoestand na 13 november af voor 12 dagen. Vandaag is ze nog steeds van kracht. Hoe geraak je er nog van af? In tussentijd vonden er nog zware aanslagen plaats. De Franse onderzoekscommissie trekt het nut ervan dan ook sterk in twijfel."

Ook sp.a niet te spreken over plan N-VA, ze verhogen volgens voorzitter John Crombez de veiligheid niet en hij pleit ervoor eerst eerder voorgestelde maatregelen effectief uit te voeren. "De noodtoestand is een afleidingsmanoeuvre voor het feit dat het nodige binnen de bestaande wet niet wordt gedaan. De goede databank is er niet, de sluitende opvolging van Syriëterugkeerders en de eengemaakte politiezone in Brussel evenmin", reageert Crombez. "Dit is gevaarlijk omdat ze niet doen wat nodig is om de veiligheid te verhogen. Wij willen dat ook, maar volgens ons moeten de dingen binnen de Grondwet en de wet gebeuren."

Alles bij de bron; deMorgen