Burgemeesters, politie en staatsveiligheid moeten makkelijker informatie kunnen inwinnen en preventief kunnen optreden. Dat zegt N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever. Hij wil werk maken van een 'Patriot Act' naar Amerikaans voorbeeld.

"Het is toch te gek dat ik enkel kan optreden nadat er strafrechtelijke feiten zijn gepleegd, terwijl ik weet waar de geradicaliseerde jongeren zitten. Ik kan geen verdachte huizen sluiten, ik mag geen gsm's laten afluisteren of iemand preventief laten aanhouden. Met een gewapend bestuur kan dat wel." ‘Gewapend bestuur’ houdt in dat een gemeentebestuur in samenwerking met het politiebeleid maatregelen kan nemen tegen zaken als georganiseerde misdaad, drugsoverlast, motorbendes en witwaspraktijken, ook als er geen manifeste strafbare feiten zijn. "Het gaat om een bestuurlijke, dus niet strafrechtelijke handhaving die je vaak ook als preventief kunt omschrijven”, zegt de Gentse professor en criminoloog Brice De Ruyver.

Daarom bereidt de Antwerpse burgemeester wetgevende initiatieven voor om na de vakantie een Patriot Act op de regeringstafel te leggen. "Dit is een absolute prioriteit", zegt hij. Met de term ‘patriot act’ verwijst hij dan weer naar de Amerikaanse wet die werd aangenomen na de aanslagen in New York, om het arsenaal aan wettelijke middelen in de bestrijding van terreur te vergroten. Dat gaat dan bijvoorbeeld om het mogen afluisteren en systematisch volgen van verdachten.

Daarnaast maakt De Wever werk van een reeks andere voorstellen. Zo wil hij dat sympathie voor IS verboden wordt, dat de financiering van de moskeeën wordt herbekeken en dat Syriëstrijders opgesloten kunnen blijven.

Alles bij de bronnen; HLN & GvA


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!