Noorwegen draait Meta duimschroeven aan op het gebied van diens privacyregels. In een brief aan zijn collega-toezichthouders zegt de privacywaakhond Datatilsynet van Noorwegen dat Meta een sanctie moet krijgen.

De hoogste Europese rechter bepaalde in 2020 dat het zogeheten Privacy Shield niet rechtsgeldig was. Politici uit Europa en de VS moeten dus om tafel voor nieuwe afspraken om de dataveiligheid van Europese burgers beter te beveiligen. Dat proces loopt, als het al loopt, stroef en leidt zeker op korte termijn nergens toe.

Net als veel andere Amerikaanse bedrijven gebruikt het moederbedrijf van Facebook en Instagram daarom een bepaald juridisch vehikel om persoonlijke data van Europeanen wel te kunnen en mogen verwerken. Dit zijn de zogeheten standard contractual clauses (SCC’s).

Politico achterhaalde de brief van de Noorse toezichthouder en ziet dat Meta die clausules niet correct toepast. Eigenlijk moet de dataoverdracht vanuit Europa naar Amerika dan direct stoppen, maar dat gebeurt niet. Vandaar de oproep tot een boete die Meta moet dwingen tot verandering.

Alles bij de bron; Emerce


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!