In Polen spioneren de geheime diensten er lustig op los, ondanks strenge privacywetgeving. Een uitgelekt EU-rapport laat bovendien zien dat Polen het land is waar opgeslagen telecomdata het meest worden ge- of misbruikt. Maar de statistieken zijn niet volledig. Als het om telecomdata gaat, blijkt niet Polen, maar Nederland juist de meest waarschijnlijke koploper in Europa.

De Poolse wet op bescherming van persoonsgegevens is streng. Elke keer dat een Pool ergens zijn naam, adres en woonplaats invult, wordt hem gevraagd of hij instemt met commercieel gebruik van zijn gegevens. De burger is in Polen dus goed beschermd. Althans op papier.

Binnen de overheid zijn reflexen uit het communistische verleden echter niet verdwenen. De privacy van de burger lijkt heilig, maar ondertussen kunnen negen overheidsdiensten vrijwel onbeperkt afluisteren, aftappen en spioneren....

Uit de nieuwe informatie blijkt echter ook iets anders: niet Polen, maar Nederland is waarschijnlijk koploper spioneren in Europa. Het Poolse getal van ruim een miljoen bevat namelijk zowel klantgegevens, als data over de gevoerde gesprekken. In Nederland worden alleen de klantgegevens al drie miljoen keer per jaar door politie en justitie geraadpleegd. Dit getal staat in een uitgelekte EU-rapport. Wat daar nog bijkomt aan verkeers- en locatiegegevens is geheim.

Bovendien worden in Nederland alle telecomgegevens opgeslagen en geactualiseerd in een centrale databank, het CIOT, waar ze rechtstreeks toegankelijk zijn voor bevoegde autoriteiten, zonder dat er een rechter aan te pas komt.

Lees alles bij de bron; trouw