Privégegevens van tientallen miljoenen Chinezen liggen voor het grijpen, omdat meer dan dertig provincies en steden hun databestanden slecht hebben beschermd. Het is daar een koud kunstje om bij instanties voor sociale zekerheid de namen, adressen, identiteitsnummers en bankrekeningen van bedrijven en hun werknemers te bemachtigen. Ook de bevolkingsadministraties en ziekenhuizen zijn zo kwetsbaar dat sprake is van een 'digitaal rampgebied', aldus systeembeveiligingsbedrijf Butian.

De autoriteiten erkennen het probleem niet alleen, ze zeggen dat het nog groter is dan uit het onderzoek van Butian blijkt. Dit is nog maar het 'topje van de ijsberg', zei Yan Ming, een woordvoerder van het ministerie van Openbare Veiligheid.

Chinese overheidsinstanties weten wel heel veel over burgers. In het geval van de afdelingen die toezicht houden op het één-kind-beleid wordt zelfs bijgehouden wanneer vrouwen die maar één kind mogen hebben, menstrueren. Maar overheden gaan slordig om met de beveiliging van die data. Naar aanleiding van het onderzoek van Butian deden deskundigen van nationale staatsorganen voor cyberveiligheid een boekje open over de laksheid van lagere overheden.  'Er worden enorm zware systemen voor databanken gebouwd, maar vervolgens is het management en de beveiliging van die data zo licht als een veertje.'

Criminelen verdienen goudgeld aan een levendige handel in allerlei informatie, van medische informatie tot mobieletelefoonnummers, die worden verkocht aan telemarketingbedrijven.

Dat vinden Chinezen wel irritant, maar ze kunnen er niets tegen doen door gebrek aan concrete wetgeving. De gemakkelijk te kraken systemen van de socialezekerheidsafdelingen bieden toegang tot informatie die handig is voor identiteitsdiefstal of fraude met valse creditcards, zo waarschuwt het ministerie van Openbare Veiligheid naar aanleiding van het slechte toezicht op databestanden.

Alles bij de bron; Volkskrant