Afluisterpraktijken van Amerikaanse inlichtingendiensten en Europese regulering werken steeds meer in het voordeel van Duitse, of in ieder geval Europese, leveranciers van cloud-oplossingen. Dat komt deels vanwege alle onthullingen over spionage en het aftappen en afluisteren van Europese organisaties door Amerikaanse inlichtingendiensten. Deels ook door strengere Europese wetgeving op het gebied van privacy en beveiliging van data, zoals de GDPR of de Privacy Shield-overeenkomst met de VS, zo stelt de Duitse cloudtelefonieleverancier NFON.

De CEO van NFON verwacht in het licht van bovenstaande ontwikkeling dan ook dat Privacy Shield zal niet lang blijven bestaan. Al sinds de invoering in 2016 is kritiek op de relatief haastig uitgewerkte opvolger van Safe Harbor, dat in 2015 door het Hof van Justitie geschrapt werd. 

“Safe Harbor is door het Europese Hof van Justitie met goede redenen afgeschoten: de gaten erin waren te groot geworden door allerlei ontwikkelingen. Maar Privacy Shield is geen afdoende vervanger. Zeker nu er meer onzekerheid is ontstaan met de komst van Trump als president, denk ik dat steeds meer bedrijven het zekere voor het onzekere kiezen en bij cruciale systemen zoals communicatieoplossingen toch kiezen voor een Europese cloudoplossing."

Alles bij de bron; TelecomPaper