De Oostenrijkse overheid heeft een nieuw wetsvoorstel gedaan dat er voor moet zorgen dat het moeilijker wordt voor mensen om online anonieme uitingen te doen. De wet zou er voor zorgen dat niet iedereen zomaar meer alles kan zeggen op online platforms. Voordat je online ergens op wilt reageren zul je je volledige naam en adres bekent moeten maken aan de website. Je kunt dan nog wel onder een pseudoniem een bericht achterlaten maar de website moet je ware identiteit kennen. Ook zullen de eigenaren van websites deze informatie moeten delen met overheidsinstellingen, wanneer deze hier om vragen.

De nieuwe wet is voornamelijk gericht op grotere online platforms. Alleen websites die meer dan 100.000 geregistreerde gebruikers hebben, dienen al deze informatie van gebruikers bij te houden. Ook websites die meer dan 500.000 euro per jaar verdienen en platforms die meer dan 50.000 euro aan subsidie ontvangen, dienen zich aan de nieuwe regels te houden. 

Het wetsvoorstel krijgt veel weerstand te verduren in Oostenrijk. Privacy activisten en de oppositie zijn het oneens met het wetsvoorstel en waarschuwen voor censuur. Vele zien de wet als een aanval op de internet vrijheid van de Oostenrijkers. Ook bestaan er grote zorgen over het beschermen van de persoonlijke data. Als deze wet realiteit zou worden, zou dit betekenen dat nog meer verschillende websites over de persoonlijke informatie van burgers beschikken. Op deze manier is het risico op diefstal van deze informatie groter, wat weer een gevaar kan vormen voor de gebruikers.

Het is dus nog maar zeer de vraag of dit wetsvoorstel door de EU zal worden goedgekeurd. Ook de kritiek in eigen land zal de regering misschien op andere gedachten brengen.

Alles bij de bron; VPNGids