Donderdag heeft de Amerikaanse toezichthouder FCC gestemd over het veranderen van de bestaande regelgeving voor netneutraliteit in de Verenigde Staten. Netneutraliteit houdt in dat providers bepaalde internetdiensten of -toepassingen niet mogen bevoordelen door het dataverkeer daarvan voorrang te geven of dat van andere diensten te belemmeren of te vertragen. Het idee is dat internet daarmee open blijft, een gelijk speelveld biedt en toegankelijk is voor zoveel mogelijk partijen.

Nu de FCC met de stemming heeft bepaald dat breedband weer moet worden gezien als information services, zijn de strenge regels uit Titel II niet meer van toepassing. Titel I is dan weer van kracht, waarmee het toezicht ook terugkomt in de handen van de FTC...

...Het gaat hier om Amerikaanse regels. In de EU, en dus ook in Nederland en België, gelden Europese netneutraliteitsregels en die blijven gewoon van kracht. In de Europese verordening is geen categorisch verbod op zerorating opgenomen, maar het vertragen of blokkeren van het dataverkeer en het bieden van een fast lane tegen betaling van een extra bedrag zijn wel verboden. Nico van Eijk, hoogleraar informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam, stelt vast dat het internationale internetverkeer via internetexchanges, cdn’s en direct peering verloopt. Dit valt buiten de regels van de netneutraliteit, waardoor de veranderende situatie in de VS volgens hem weinig consequenties voor Europa heeft.

Alles bij de bron; Tweakers