De Duitse vice-bondskanselier Sigmar Gabriel (Econ. Zaken) verklaarde gisteren dat bondskanselier Angela Merkel hem tot twee maal toe heeft verzekerd dat er geen sprake van is dat de Duitse inlichtingendienst BND betrokken is bij bedrijfsspionage in Europa, in opdracht van de Amerikaanse NSA. 

Zijn verklaring baarde opzien omdat hij daarmee de druk op de positie van Merkel vergroot. De bondskanselier is in laatste instantie verantwoordelijk voor de inlichtingendiensten. Door de uitlatingen van Gabriel staat Merkel nu in het centrum van de belangstelling. Tot nu toe was de aandacht vooral gericht op minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, die naar verwachting deze week de commissie voor de inlichtingendiensten zal informeren.

Merkel sprak zich eerder deze week voor het eerst uit in de afluisterkwestie waarbij zij vermeed over de zaak zelf te spreken. Zij benadrukte het belang van parlementaire controle op het werk van de inlichtingendiensten. Tegelijkertijd verdedigde zij het feit dat inlichtingendiensten „in het geheim moeten kunnen werken”.

Bron; NRC [Abo]