Google gaat gegevens over Russische internetgebruikers in Rusland opslaan. Daarmee komt het bedrijf tegemoet aan een nieuwe wet die dit verplicht stelt. Critici stellen dat de Russische regering hiermee de internetvrijheid verder wil gaan inperken. Google wil zelf niet inhoudelijk op de situatie ingaan maar zegt dat het de wet bestudeert.

Het Russische parlement stemde in juli vorig jaar in met de wet, die op 1 september in werking treedt. Volgens de Russische overheid is de maatregel bedoeld om zich te verdedigen tegen buitenlandse dreigingen maar critici zien in de wetgeving een manier om dergelijke sociale media in Rusland te sluiten.

De wet volgt op meer bemoeienis van de wetgevers met het internet. Onlangs is een wet uitgevaardigd die websites met meer dan drieduizend bezoekers per dag verplicht zich te registreren bij een speciale toezichthouder. Die mag inmiddels ook websites sluiten zonder bevel van de rechter. Daarnaast heeft de regering vele internettrollen in dienst die propaganda verspreiden op bijvoorbeeld blogs en fora.

Alles bij de bronnen; NU & Tweakers